Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Subdoelstelling 2.1.1:

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Wat hebben we gedaan?

Buurthuizen worden huizen van de wijk

We willen dat buurthuizen voor veel verschillende activiteiten gebruikt worden en dat alle inwoners zich er welkom voelen. De gemeenteraad zette zich in 2021 dan ook in voor het verder ontwikkelen van Multifunctioneel Centrum Velserbroek. Dit vormt de basis voor meer concrete invulling van het huis van de wijk. Hierbij zijn onder meer de Bibliotheek Velsen en Stichting Welzijn Velsen (SWV) betrokken. In juli 2021 verliet SWV buurtcentrum de Spil. De activiteiten zijn grotendeels verplaatst naar andere locaties zoals de Dwarsligger in Zeewijk. Ook de Dwarsligger veranderd naar een huis van de wijk.

Reguliere activiteiten

Meer ruimte voor inwoners in beleidsvorming: Participatieraad

De Participatieraad helpt gemeente en inwoners vroeg in het beleidsproces in gesprek te gaan met elkaar. Dit gaat over thema’s die de gemeente kiest, maar ook signalen uit de samenleving staan op de agenda. Per onderwerp adviseert de Participatieraad de gemeente over de meest geschikte aanpak. Bijvoorbeeld over met wie zij in gesprek moet gaan en op welke manier dat het beste kan. In 2021 zetten we werkwijze van de Participatieraad voort. Ook namen we de Participatieraad mee in het door de gemeenteraad vastgestelde nieuwe, brede (inwoners-) Participatiebeleid van de gemeente

Gezond in de stad: GIDS-meer vitale inwoners in Velsen-Noord

In april 2021 maakte het Rijk bekend dat het programma Gezond in de stad (GIDS) met 1 jaar wordt verlengd tot 31 december 2022. Het afgelopen jaar zijn meerdere projecten voortgezet zoals het uitbreiden van Gezonde schoolactiviteiten op basisschool De Plataan en de activiteit trandelen waarbij inwoners met elkaar zwerfafval opruimen en na afloop samen gezond koken en eten.

Velsen ondersteunt haar vrijwilligers

De gemeente beëindigde een contract voor samenwerking voor vrijwilligerswerk in de IJmond na het aflopen van de contractdatum. Hierdoor kon de gemeente met een andere organisatie een overeenkomst afsluiten om vrijwilligerswerk in Velsen anders te organiseren. In november startte een nieuw digitaal platform voor informatie, training en advies genaamd: www.vrijwilligvelsen.nl . Alles over vrijwilligerswerk in Velsen is nu te vinden op 1 website. Daarnaast begon Stichting CityShapers een project om de vrijwillige inzet onder jongeren te stimuleren en uit te breiden.

Een dementievriendelijke gemeente

Gemeente Velsen zet zich in om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen en te laten meedoen aan de samenleving. In netwerkbijeenkomsten van Dementieketen Midden Kennemerland wisselden we kennis hierover uit. Samen met Alzheimer Nederland, de Dementieketen Midden Kennemerland en de IJmondgemeenten werken we aan de dementievriendelijke samenleving.
Wij informeren inwoners en professionals, bieden begeleiding op maat en organiseren dagactiviteiten die toegankelijk zijn voor alle mensen met dementie. Daarnaast bestaat er een sportaanbod voor mensen met een haperend brein om hen vitaal in beweging te houden en ontmoeting te stimuleren.

Mantelzorgondersteuning

Het is belangrijk dat mantelzorgers hun taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Centrum Mantelzorg Socius biedt ondersteuning, informatie en advies aan mantelzorgers. Daarnaast bieden zij psychosociale hulpverlening en voorlichting, respijtzorg en praktische hulpverlening.
We willen mantelzorgers ondersteunen door:

  1. Verlichten van de mantelzorgers in hun zorgtaken.
  2. Samen sterk in mantelzorgondersteuning.
  3. Bedanken voor de inzet.

In 2021 organiseerden we de Dag van de Mantelzorg in de burgerzaal om de mantelzorgers te waarderen en om ontmoeting mogelijk te maken. Daarnaast kregen de mantelzorgers een VVV bon.

Eenzaamheid

Op 8 mei 2021 sloot Velsen zich aan bij de landelijke coalitie Eén tegen eenzaamheid. Belangrijk is het doorbreken van de taboe op eenzaamheid en het signaleren van eenzaamheid. We hielden een enquête over eenzaamheid en gingen vervolgens in gesprek met inwoners over dit thema.
Daarnaast trainden we vrijwilligers in het signaleren eenzaamheid en organiseerden we de Week van de Ontmoeting. Met het steunpakket van het Rijk stelden we een subsidieregeling vast voor extra begeleiding van kwetsbare groepen en bestrijding van eenzaamheid onder ouderen.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 14:07:13 met de export van 02/07/2023 14:36:09