Subdoelstelling 2.1.2:
Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.
Wat hebben we gedaan?
Verdere ontwikkeling sociaal wijkteam: focus op preventie
In 2021 zette het Sociaal Wijkteam Velsen in op het bereiken en ondersteunen van inwoners in coronatijd. Ook was er veel aandacht voor het preventiegericht werken. De medewerkers volgden de training Community Building en werkten aan een gezamenlijke visie op wijkgericht werken.
Begin 2021 startte de pilot GGZ in de wijk. Een GGZ-expert en 2 medewerkers van het Sociaal Wijkteam Velsen bieden ondersteuning aan inwoners met GGZ-problemen om zo de situatie te stabiliseren en achteruitgang te voorkomen.
Sinds november 2021 maakt het Sociaal Wijkteam Velsen gebruik van Sluis 751 aan de Lange Nieuwstraat als centrale locatie om te vergaderen, te werken en om inwoners te ontvangen.
Skaeve Huse: een passende woonvorm
Sinds februari 2021 zijn de 3 woningen van Skaeve Huse bewoond. De bewoners krijgen intensieve begeleiding en zorg. Ze kunnen op deze manier in een rustige omgeving hun gedrag en levensstijl verbeteren, zodat terugkeer naar een reguliere woning mogelijk wordt. De plaatscommissie Skaeve Huse en de buurtbeheergroep bespreekt de voortgang van het project. Uit de evaluaties blijkt dat bewoners zich over het algemeen op hun plek voelen in Skaeve Huse en werken aan herstel. Skaeve Huse blijft een leerproces. We leren dagelijks van de situaties die daar gebeuren en passen de inzet daarop aan.
Samenwerken aan gezondheid
De GGD voert namens de gemeente veel taken uit op het gebied van publieke gezondheid. De publieke gezondheid richt zich voor een belangrijk deel op preventie en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Het afgelopen jaar werkten we samen met de GGD aan een regionale gezondheidsnota en lokale uitvoeringsagenda gezondheid. In de regionale nota staan 5 gezondheidsvraagstukken centraal. In de lokale uitvoeringsagenda staat hoe we deze thema's uitvoeren.
We investeerden ook in de samenwerking met de zorgverzekering. In oktober 2021 is de definitieve Samenwerkingsagenda 2021-2023 besproken in het portefeuillehoudersoverleg van Midden- en Zuid-Kennemerland. De agenda is een samenwerking tussen de gemeenten uit de regio Zuid-Kennemerland en IJmond en Zilveren Kruis met daarin 3 thema’s: Ouderen, GGZ en Preventie.
Praktijkondersteuners jeugd GGZ (POH)
De Praktijkondersteuners GGZ Jeugd (POH) in de huisartsenpraktijken bieden extra laagdrempelige GGZ ondersteuning aan kinderen en hun ouders. De POH’ers bieden preventieve ondersteuning, zodat het aantal doorverwijzingen naar de specialistische jeugdhulp afneemt. Indien nodig verwijst de POH'er door naar andere ondersteuning binnen de jeugdhulp. De gemeente zorgde er samen met de huisartsen voor dat het aantal deelnemende praktijken en het aantal POH’s in 2021 toenam. Daardoor is meer ondersteuning voor kinderen en ouders beschikbaar.
Reguliere activiteiten
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeding kunnen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG geeft informatie en advies, biedt begeleiding en verwijst indien nodig naar specialistische jeugdhulp. Velsen heeft een eigen team CJG-coaches beschikbaar voor de ondersteuning van ouders en jeugdigen bij vragen over en problemen met opvoeden en opgroeien. Zij ondersteunen ouders en jeugdigen en kijken wat zij zelf samen met hun eigen sociale netwerk kunnen.
Het CJG is met hun expertise, informatie en ondersteuning voor iedereen goed bereikbaar. Telefonisch, op de scholen en in de wijk. Behalve gezinscoaching hoort ook een groepsaanpak tot de mogelijkheden. Bij steeds meer huisartsen zijn gedragswetenschappers als praktijkondersteuner jeugd aanwezig.
Jongeren zonder dak boven hun hoofd kunnen terecht bij de CJG jongerencoaches.
De jongerencoaches van het CJG ondersteunen kwetsbare jongvolwassenen (18-23 jaar) met meervoudige problematiek en weinig zelfredzaamheid. De jongerencoaches richten zich in eerste instantie op het oplossen van de praktische problemen op het gebied van inkomen, zorgverzekering, huisvesting en dagbesteding. Daarnaast begeleiden zij jongeren naar aanbieders van specialistische zorg.
Buurtgezinnen - van gezinnen voor gezinnen
Buurtgezinnen brengt overbelaste gezinnen in contact met een steungezin in de buurt. Een steungezin vangt kinderen op regelmatige basis op. De ouders kunnen dan op adem komen en de kinderen hebben een leuke tijd bij het steungezin. Buurtgezinnen koppelde in 2021 ruim 28 vraag- en steungezinnen. Bij 14 van de vraaggezinnen was al sprake van hulpverlening, welke door de inzet van een steungezin niet opgeschaald hoefde te worden. In een flink aantal gevallen kon zorg afgebouwd worden, omdat het steungezin voldoende stevigheid bood om zonder professionele hulpverlening verder te kunnen.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (JGZ) biedt laagdrempelige preventieve zorg aan kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Het doel is de ontwikkeling van kinderen te verbeteren door aandacht te hebben voor medische, pedagogische én sociale aspecten van het kind, het gezin en de omgeving. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau kijkt de JGZ samen met ouders naar deze punten. Sinds 2021 kunnen ouders zowel live als online bij JGZ terecht met vragen.
Kansrijke Start
In samenwerking met Beverwijk en Heemskerk gaven we een subsidie aan IJmond Geboortezorg (1e en 2e lijn verloskunde en kraamzorg) voor het actieprogramma Kansrijke Start. Met het programma Kansrijke Start en de Rijksgelden ondersteunen de IJmondgemeenten een lokale coalitie om te komen tot een gezamenlijke aanpak rond de eerste 1.000 dagen van een kind. In 2021 deed de coalitie onderzoek naar de bestaande sociale ondersteuning van zwangeren in een kwetsbare situatie. Op basis daarvan deed de coalitie aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen. De coalitie startte in 2021 met de uitvoering van de aanbevelingen.
Rijks Vaccinatie Programma (RVP)
Gemeenten zijn verantwoording voor het uitvoeren het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). De jeugdgezondheidszorg voert het RVP voor 0 tot 4 jarigen uit. De GGD voert het RVP voor de 4 tot 18 jarigen uit en deden dat ook in coronatijd.