Subdoelstelling 2.2.1:
Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.
Wat hebben we gedaan?
Armoedevisie
In 2021 startten we met het uitvoeringsprogramma dat hoort bij de armoedevisie. Het doel van de visie is een nieuwe aanpak van armoede en schulden. De kanteling van de werkwijze is in gang gezet. Een medewerker van Socius of MEE en de Wering is betrokken bij de intake schuldhulpverlening. Zij helpen de inwoner met het aanpakken van de oorzaak van de (dreigende) schulden. Daarnaast publiceerden we de minimaregelingen regelmatig in de media en verbeterden we de website www.vrijwilligvelsen.nl en de website van de gemeente www.velsen.nl zodat de hulp beter vindbaar is.
Sinds januari 2021 werken we samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dit fonds betaalt de contributie en eventueel de benodigde sportkleding, muziekinstrument of andere materialen voor kinderen die opgroeien in minimagezinnen. Aanvragen worden gedaan door intermediairs zoals een lid van het sociaal wijkteam of een docent. In plaats van een inkomenstoets gaan we nu af op het oordeel van de intermediair.
New Future
In 2021 ondersteunden we het project New Future Velsen 14 jongeren met schulden. De gemeente koopt de schulden van jongeren af en maakt afspraken met hen voor begeleiding en afbetaling. Door het wegnemen van schulden en stress is er plaats voor gedragsverandering. Dit leidt tot minder schulden en de problemen die daarbij ontstaan zoals psychische problemen, verslaving, fraude, criminaliteit en alle maatschappelijke kosten die daar aan verbonden zijn.
Arbeidsmarkt
In de regio Zuid-Kennemerland en IJmond bundelen gemeenten, UWV, werkgevers, werknemers en onderwijs hun krachten om zo goed mogelijk in te spelen op de actuele en toekomstige ontwikkelingen van de regionale arbeidsmarkt. Alle acties staan in de regionale doe-agenda. In 2021 ging de wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI) van kracht. Het doel van deze wet is meer mensen aan het werk te helpen en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Om dit te bereiken werken UWV, IJmond Werkt! en Pasmatch samen als werkgeversservicepunten (WSP’s). Daarnaast is per 1 juli 2021 het regionaal mobiliteitsteam (RMT) gestart. Inwoners die in de periode na 12 maart 2020 hun baan zijn kwijtgeraakt kunnen bij het RMT terecht voor advisering, scholing en matching naar werk.
Reguliere activiteiten
Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
We werkten samen met Startpunt Geldzaken en Schuldhulpmaatje voor de aanpak schuldhulpverlening. Sinds 2021 is Kredietbank Nederland de nieuwe aanbieder van particuliere schuldhulpverleningstrajecten. De dienstverlening aan ondernemers is verbreed. Ondernemers kunnen via gemeente Haarlem terecht voor een gespecialiseerd schuldhulpverleningstraject. De organisaties Over Rood en Ondernemersklankbord bieden daarnaast coaching en advies aan ondernemers.
Inzet op scholen
Doordat scholen het afgelopen jaar veel tijd kwijt waren aan het organiseren voor thuisonderwijs was er weinig ruimte voor organiseren van financiële educatie in het onderwijs. Het programma Discussiëren Kun Je Leren vond wel plaats. Bij dit programma krijgen kinderen les over geld en gaan ze met elkaar in discussie over stellingen die met geld te maken hebben. Twee scholen deden mee.
Vroegsignalering
We zetten de werkwijze Vroegsignalering schulden in 2021 voort. De gemeente, het sociaal wijkteam en energiebedrijven werkten samen om afsluiting van de energie bij mensen thuis te voorkomen. Sinds 2021 is Vroegsignalering een wettelijke verplichting. Dat betekent dat de meldingsplicht bij betaalachterstanden nu geldt voor alle aanbieders van vaste lasten, zoals woningcorporaties en zorgverzekeraars. De gemeente pakte deze meldingen op en bood inwoners hulp aan. Doel van deze wijziging is om inwoners vroegtijdig door te leiden naar hulp wanneer er sprake is van financiële- en/of andere problematiek.
Kinderen in armoede
Eind 2021 evalueerden we het project doen wat nodig is voor kinderen in armoede. Het sociaal wijkteam kreeg een budget waarmee zij inwoners konden helpen met een kleine financiële vraag. Er is weinig gebruik van gemaakt van dit aanbod. We zetten het project daarom voort met een lager budget.