Velsenaren krijgen waar nodig ondersteuning gericht op ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.

Subdoelstelling 2.2.2:

Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.

Wat hebben we gedaan?

Innovatiebudget

Het innovatiebudget is onder andere ingezet voor een aantal projecten uit de armoedevisie, het verbeteren van de integrale toegang bij de Sociaal wijkteams, het opzetten van Sluis 751, het ontwikkelen van het preventieakkoord en uitbreiding van de Praktijkondersteuner Huisartsen (POH)-jeugd. Hierdoor ontstond meer verbinding tussen sport, gezondheid, minimabeleid en opgroeien en meedoen.
 
Armoedevisie
In 2021 financierden we een aantal projecten uit de armoedevisie uit het innovatiebudget. Zo vernieuwden we de poster en de flyers met de verschillende minimaregelingen voor kinderen. Daarnaast is er voor de armoedecoalitie een logo ontwikkeld. Ook heeft MEE & De Wering onderzocht wat scholen nodig hebben om (kinder) armoede tegen te gaan. Tot slot is een deel van de kosten voor Jeugdfonds Sport en Cultuur betaald uit het innovatiefonds.

Preventieve zorg
In 2021 versterkte het Sociaal Wijkteam Velsen hun preventiegerichte inzet. De medewerkers volgden de training Community Building en werkten aan een gezamenlijke visie op wijkgericht werken. Begin 2021 startte de pilot GGZ in de wijk. Een GGZ-expert en 2 medewerkers van het Sociaal Wijkteam Velsen bieden ondersteuning aan inwoners met GGZ-problemen om zo de situatie te stabiliseren en achteruitgang te voorkomen.

Opening Sluis 751

In november 2021 opende Sluis 751 (voorheen Cultuurwarenhuis/Atelier) haar deuren. Sluis 751 is een open, toegankelijke en laagdrempelige locatie waar Velsenaren elkaar kunnen ontmoeten. Inwoners kunnen er terecht met vragen over zorg en welzijn, betaald werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding. Sluis 751 biedt ook horeca voor een kopje koffie en een lunch.
Het is een multifunctioneel centrum waar Reakt, Buitengewoon, IJmond Werkt!, het Sociaal Wijkteam, Stichting Welzijn Velsen en Boerderij Landzicht hun plek hebben. Organisaties zoals MEE & de Wering en De Herstelacademie maken gebruik van de ruimtes.

Nieuwe Wet inburgering

Op 1 januari 2022 trad de nieuwe Wet Inburgering in werking. Ter voorbereiding daarop startten in 2021 2 aanbestedingstrajecten, namelijk voor maatschappelijke begeleiding en onderwijsroutes.
Door het uitstel van het nieuwe inburgeringsstelsel naar 1 januari 2022 valt de huidige groep inburgeraars langer onder de Wet inburgering 2013. We noemen deze groep de ondertussengroep. Het Rijk vindt het belangrijk dat de gemeente deze mensen, vooruitlopend op de nieuwe wet, ondersteunde bij hun inburgering. Hier zijn tot en met 2026 rijksmiddelen voor beschikbaar gesteld. De ondertussengroep ondersteunen we zoveel mogelijk volgens het nieuwe inburgeringsaanbod. Ook blijven we de huidige trajecten Meedoen en Werk aanbieden.

Pilot: de Z-route in de nieuwe Wet inburgering
De Z-route is van 1 de leerroutes binnen het nieuwe inburgeringsstelsel. In de Z-route ondersteunen we de meest kwetsbare statushouders en begeleiden we hen naar zelfstandigheid in de samenleving. Ter voorbereiding op de nieuwe wet voerden we een proef uit voor deze route. Ondanks de beperkende coronamaatregelen boekten vrijwel alle deelnemers vooruitgang op het gebied van taal en participatie.

Evaluatie trajecten Meedoen en Werk voor statushouders
De trajecten Meedoen en Werk voor statushouders werden door de coronamaatregelen in aangepaste vorm uitgevoerd. De resultaten van deze trajecten zijn positief. Deelnemers vonden vrijwilligerswerk of betaald werk en werkten tijdens de trajecten actief aan hun taalontwikkeling. Doordat de trajecten doorgingen werd voorkomen dat mensen in deze coronatijd in isolement raakten.

Doordecentralisatie Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang

Vanaf 2023 verschuiven de taken en het budget voor beschermd wonen voor specifieke groepen mensen van centrumgemeente Haarlem naar de omliggende gemeenten. In 2021 bereidde Velsen zich hier verder op voor. Samen met de gemeenten in de IJmond, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer maakten we praktische en financiële afspraken over de uitvoering van Beschermd Wonen. Dit resulteerde in een regionaal kader Opvang, Wonen en Herstel 2022 tot en met 2027.

Hoofdlijnen akkoord GGZ

Het hoofdlijnenakkoord GGZ tussen de VNG, Zorgverzekeraars en GGZ instellingen stimuleert dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In Velsen startte een pilot team dat inzet op preventie en lichte ondersteuning van inwoners voor een soepele overgang van verblijf in een GGZ instelling naar de wijk. Het pilot team heeft specifieke expertise over GGZ-problematiek.

Invulling bezuinigingstaakstelling subsidies

De bezuinigingstaakstelling op subsidies van € 250.000 uit de Begroting 2020 is in 2021 structureel ingevuld. We gaven aan een aantal subsidiebudgetten minder geld uit dan begroot. We verlaagden de budgetten zonder de bestaande subsidies te verlagen of subsidierelaties te beëindigen.

Buurtactiviteiten en -accommodaties die passen bij de wijk

In 2021 werkten we verder aan het efficiënter inzetten van de bestaande maatschappelijke accommodaties, zoals buurthuizen. De accommodaties kunnen voor verschillende activiteiten en naar de behoeften van de wijk gebruikt worden. In het najaar is in de Lange Nieuwstraat in IJmuiden Sluis 751 geopend. Op deze locatie werken de dagbestedingsorganisaties, IJmond Werkt! en Stichting Welzijn Velsen samen om inwoners die dat nodig hebben te ondersteunen.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers die tijdens de coronacrisis in financiële moeilijkheden kwamen, te ondersteunen. De Inkomensondersteuning is een aanvulling tot het sociaal minimum. De gemeente voerde deze regeling uit. In 2021 verstrekten we 659 TOZO uitkeringen.
Naast de inkomensondersteuning kan ook een bedrijfskrediet worden verstrekt. Bedrijfskrediet is een lening voor extra bedrijfskapitaal tegen een lage rente. In 2021 zijn 20 kredieten verstrekt.

Jeugdbescherming en jeugdreclassering: regionale samenwerking

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het organiseren van jeugdbescherming en jeugdreclassering (JBJR). Het gaat hierbij om hulp aan kwetsbare jeugdigen en gezinnen, bijvoorbeeld omdat er een bedreiging is voor de veilige ontwikkeling van een kind, of omdat de rechter besluit dat een jongere na een straf begeleiding nodig heeft. Gecertificeerde instellingen voeren deze hulp uit. De pilot voor functiegerichte bekostiging leidde in 2021 tot te veel bezwaren bij de Gecertificeerde instellingen en kreeg daarom geen vervolg.

Jeugdhulp

Regionaal programma en inkoop jeugdhulp
Afgelopen jaar stelden we de Regiovisie Jeugdhulp IJmond en Kennemerland vast als basis voor de inkoop jeugdhulp. Uitgangspunt is een goede samenwerking met jeugdhulpaanbieders. In 2021 troffen we de voorbereidingen voor een dialooggerichte aanbesteding voor de inkoop van jeugdhulp.

Financiële ontwikkeling en budgetplafond jeugdhulp
In 2021 stelde gemeente Velsen voor het eerst budgetplafonds in voor ambulante jeugdhulp, dyslexie zorg en jeugdhulp met verblijf. Er is een afwegingskader voor uitzonderingen vastgesteld zodat kinderen die echt zorg nodig hebben dit kunnen krijgen. Ook als maximaal budget is bereikt. De jeugdhulpaanbieders voor wie deze plafonds gelden zijn daar in februari en maart 2021 over geïnformeerd.

Levvel 5

In 2021 raakte jeugdhulporganisatie Levvel 5 in financiële problemen. Omdat zij onmisbare zorg leveren maakten de gemeenten in de regio samen met deze partij werkafspraken en een sluitende businesscase. Hierdoor is de zorg gegarandeerd.

IJmond Werkt!

De IJmondgemeenten werken in IJmond Werkt! samen om bijstandsgerechtigden die relatief makkelijk aan het werk kunnen, zo snel mogelijk aan betaald werk te helpen. Om te komen tot een betere en duurzame regionale samenwerking maakten we werkafspraken in een uitgangspuntennotitie. Daarin staat ook de nieuwe werkwijze voor de intake van nieuwe uitkeringsgerechtigden.

De coronatijd had in 2021 invloed op de dienstverlening van IJmond Werkt! en het werkgevers servicepunt (WSP). Het WSP is een samenwerking tussen IJmond Werkt!, Pasmatch en UWV. Tijdens het 1e half jaar stond de uitstroom van werkzoekenden onder druk omdat de dienstverlening vooral op afstand plaatsvond. Vanaf het 3e kwartaal van 2021 werd de reguliere dienstverlening grotendeels hervat. Hierdoor en door de gunstigere arbeidsmarkt, vonden meer mensen werk.

Wmo voorzieningen

Hulp bij het huishouden
In 2021 nam het aantal voorzieningen hulp bij het huishouden verder toe. Per januari 2021 werken we met een nieuw normenkader en een algemene voorziening. Op basis van het normenkader bepalen we het aantal minuten/uren voor de huishoudelijke hulp. De algemene voorziening bestaat uit verschillende pakketten voor een schoon en leefbaar huis. Bij de algemene voorziening gaan we ervan uit dat men zelf of iemand uit het netwerk, de regie voert. Door het nieuwe normenkader daalde het gemiddelde aantal uur per cliënt. Door de invoering van de algemene voorziening zien we dat het beroep op maatwerk daalde.

Sociaal medische advisering
In juli 2021 sloten de IJmondgemeenten een contract af voor sociaal medische advisering met Argonaut Advies. Vanaf dat moment is extra ingezet om opgelopen achterstanden in te halen. De dienstverlening draait weer volgens het contract en de wettelijke termijnen.

Reguliere activiteiten

Re-integratie in Velsen

Velsenaren die (tijdelijk) een beroep moeten doen op een bijstandsuitkering, helpen we weer aan het werk. De gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt! voert de re-integratie uit namens de IJmondgemeenten en richt zich op de mensen die relatief makkelijk aan het werk kunnen. IJmond Werkt! heeft daarbij ook een ondersteunende rol naar werkgevers. Ook worden werkgevers gestimuleerd te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit doet IJmond Werkt! samen met UWV en Pasmatch vanuit het Werkgeversservicepunt. Voor inwoners die moeilijk aan een baan komen zet Velsen trajecten in om hen te activeren. De activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van de inwoner.

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) regelt de voorwaarden voor zorg en eventuele opname bij psychische problemen. Onderdeel van deze wet is dat inwoners bij de gemeente een melding kunnen doen als zij denken dat de noodzaak van verplichte zorg voor een inwoner onderzocht moet worden. De GGD voert het meldpunt uit namens de gemeente. De burgemeester behoudt een belangrijke rol bij een crisis. Hij kan op advies van een psychiater een (crisis)maatregel opleggen. Ketenpartners die de Wvggz uitvoeren zijn tevreden over de samenwerking.

Goede ondersteuning door contracten Jeugdwet en Wmo-begeleiding

Voor jeugdhulp en Wmo-begeleiding in gezinnen hebben we gezamenlijke contracten. In de contracten zijn Wmo-producten opgenomen die ervoor zorgen dat de zorg doorgaat als een jongere overgaat van Jeugdwet naar Wmo. Voor jongvolwassenen van 18 tot en met 23 jaar bieden jeugdhulpaanbieders ondersteuning vanuit de Wmo. Ook kochten we gezinsbegeleiding in voor kinderen én ouders met een beperking en/of die problemen ervaren waarbij ze ondersteuning nodig hebben.

Doelgroepenvervoer

De coronamaatregelen hadden invloed op het doelgroepenvervoer. De kosten voor leerlingenvervoer stegen, omdat we minder leerlingen tegelijkertijd mochten vervoeren. Gebruik van Wmo-vervoer nam juist af waardoor de kosten daalden. Waarschijnlijk reisden inwoners met een Wmo-vervoerspas minder vanwege de coronamaatregelen. Het tekort van het budget leerlingenvervoer lossen we op vanuit het overgebleven budget van het Wmo-vervoer.

Veilig Thuis

De regiogemeenten maakten afspraken over de onderlinge samenwerking tussen Veilig Thuis en diverse zorg- en welzijnsorganisaties. Ook maakten we afspraken over monitoring van de gezinnen die door Veilig Thuis zijn overgedragen aan partijen die hulp bieden. Om haar taak goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat Veilig Thuis het gezin goed kan overdragen aan partijen die de hulpverlening starten.

Aanpak Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en Ouderenmishandeling

In 2021 stelden de regiogemeenten de visie Verbinden en versterken in de aanpak van huiselijk geweld 2020-2024 vast. Alle partijen werken samen op basis van deze visie. De lokale Sociaal Wijkteams spelen een grote rol in het bereiken van veiligheid in gezinnen. Zij worden opgeleid als aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld. De aanpak van gezinnen die te maken hebben met structureel geweld is uitgewerkt en start begin 2022.

Samenwerking om jeugdoverlast tegen te gaan

Gemeente, politie, Stichting Welzijn Velsen (jongerenwerk) en Straathoekwerk werken samen om jeugdoverlast tegen te gaan. In 2021 nam de overlast op straat in sommige delen van Velsen toe. Hier is actie op ondernomen, bijvoorbeeld met de inzet van jeugdboa’s. Onder regie van de netwerkcoördinator jeugd bespraken partners de aanpak in de verschillende wijken of over locaties waar plotseling overlast oplaait.

Activering van mensen met een bijstandsuitkering

In 2021 ontvingen iedere maand gemiddeld 1.382 Velsenaren een bijstandsuitkering. In de 2e helft van het jaar zagen we een lichte daling. De verwachting is dat dit komt door het aantrekken van de arbeidsmarkt.

IJmond Werkt! begeleid mensen met een bijstandsuitkering om te re-integreren. Voor mensen voor wie dit nog niet haalbaar is heeft de gemeente zelf activeringstrajecten. Het doel van deze activeringstrajecten is mensen weer deel te laten nemen aan de maatschappij en indien haalbaar aan de arbeidsmarkt. In 2021 zetten we extra in op deskundigheidsbevordering voor consulenten en het spreken van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. In deze gesprekken werden mensen begeleid naar een passend activeringstraject.

Wmo-maatwerkvoorzieningen

Ondanks dat het totaal aantal Wmo-voorzieningen daalde, hadden meer mensen hulp bij het huishouden en/of woonvoorzieningen nodig. Het totaal aantal inwoners dat gebruik maakte van een Wmo-voorziening nam af. Wel zagen we dat de kosten toenamen. De verwachting is dat dit komt doordat we nieuwe contracten afsloten met marktconforme hogere prijzen. De kosten blijven echter binnen de begroting. Het werk voor de Wmo-consulenten nam in 2021 toe. Er waren bijna 700 aanmeldingen meer dan in 2020.

Trapliften
De verwachting was dat de kosten voor trapliften in 2021 hoger zouden uitkomen dan voorheen. Maar door het afkopen van de gehuurde trapliften in 2020 kunnen we geen goede vergelijking van de kosten maken. De kosten waren hierdoor hoger dan gebruikelijk in 2020. Een vergelijking tussen 2020 en 2021 geeft een vertekend beeld. Wel zien we dat we in 2021 minder trapliften plaatsten.

Hulpmiddelen
We sloten per 1 oktober 2021 een nieuw contract af met dezelfde leverancier waarbij de kosten per hulpmiddel lager zijn dan in het voorgaand contract. De verwachting was dat de kosten per hulpmiddel door een nieuw contract zouden stijgen. Dit is niet het geval.

Informatie Knooppunt Zorgfraude

In 2021 sloot Velsen aan bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Het IKZ is een samenwerking van 9 partners om gezamenlijk fraude in de zorg te bestrijden en zorgfraude effectiever aan te pakken. Het IKZ brengt signalen en informatie van partners over zorgfraude samen. Zo ontstaat een duidelijker beeld van specifieke vormen of gevallen van fraude. Ook kunnen de IKZ-partners gezamenlijk én individueel krachtiger optreden.

Aanpak laaggeletterdheid

Via de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) ontvangt Velsen subsidie voor de aanpak van volwasseneneducatie en laaggeletterdheid. Centrumgemeente Haarlem beheert de WEB-gelden voor onze regio. Met deze subsidie betaalden we activiteiten voor het Taalhuis IJmond. Zoals taallessen voor laaggeletterde inwoners, de inzet van taalexperts en de coördinatie van het Taalhuis. In 2019 sloten diverse organisaties en gemeenten in IJmond en Zuid-Kennemerland het Taalakkoord 2019-2021. De organisaties besloten het Taalakkoord met 3 jaar te verlengen.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 14:07:13 met de export van 02/07/2023 14:36:09