Paragrafen

Informatiebeleid

Data gedreven werken

Goede datagedreven sturing binnen onze gemeente zal in de komende jaren mogelijk zijn door enerzijds te blijven voorzien in actuele en relevante data op wijk- en buurtniveau en anderzijds door gedegen analyse hiervan ten behoeve van de diverse beleidsvelden.
Datavoorziening zal in toenemende mate worden gedaan via daarin gespecialiseerde, externe partijen. De verdere uitbouw van Velsen in Cijfers, onder andere via live dashboards, kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ook zal regulier onderzoek van belang blijven, zowel door aansluiting bij landelijke vragenlijsten (Veiligheidsmonitor, Burgerpeiling) als door meer specifiek gericht onderzoek. Inzet van het Burgerpanel en in toenemende mate social media is daarbij essentieel.
Analyse en interpretatie van de data zal, mede door de inzet van een full-time data-analist, aanzienlijk worden verbeterd. De sterk toenemende technologische mogelijkheden spelen daarbij een grote rol. Aansluiting bij (inter)nationale ontwikkelingen op dit terrein is dan ook zeer gewenst.

Documentaire informatie

Van digitaal document naar digitaal (ge)weten!

De wereld van het informatiebeheer is volop in beweging. De verouderde Archiefwet uit 1995 zal hoogstwaarschijnlijk in 2022 vernieuwd worden, om beter aan te sluiten op de hedendaagse digitale werkelijkheid. Daarnaast treedt op 1 mei 2022 de Wet open overheid (Woo) in werking. Deze wet stelt eisen omtrent de openbaarheid van overheidsgegevens, een goede stimulans om onze informatiehuishouding nog beter op orde te krijgen. Voorts zal de doorontwikkeling van het zaakgericht werken binnen de gemeente Velsen naar verwachting ook een grote impuls leveren aan een manier van samenwerken waarbij meer aandacht is voor juiste omgang met informatie.
Deze ontwikkelingen stellen ons voor grote uitdagingen, maar wat uiteindelijk telt is het resultaat: een (nog) betere dienstverlening naar de inwoners en bedrijven van Velsen, door informatie beschikbaar, vindbaar en toegankelijk te krijgen en houden.

Basis- en kernregistraties

Programma Doorontwikkeling in Samenhang

Vanuit het ministerie van BZK is het programma Doorontwikkeling in Samenhang gestart. Dit programma is erop gericht om de bestaande basisregistraties door te ontwikkelen tot 1 objectregistratie voor alle basisregistraties. Velsen heeft voor 2021 een koppeling gerealiseerd tussen de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Daarmee zijn de geometrische verschillen die tussen de beide registraties opgelost en zullen in de toekomst ook niet meer voorkomen.

Voor de Basisregistratie Ondergrond in 2021 zijn de 1e sonderingen, grondboringen en grondwaternet aangeleverd. Velsen loopt goed op schema ten opzichte van andere gemeente (zie onderstaande kaart).



Bovenstaande afbeelding geeft de kaart van Nederland weer waarin in de kleuren, groen, geel en rood aangegeven wordt hoeveel objecten er per gemeente geregistreerd staan.
Groen: heeft 1 of meerdere watermetingen geregistreerd.
Geel: heeft 1 of meerdere objecten geregistreerd.
Rood: heeft geen objecten geregistreerd.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 14:07:13 met de export van 02/07/2023 14:36:09