Het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Waarborgen van een gezonde leefomgeving.

Subdoelstelling 1.2.1:

Waarborgen van gezonde leefomgeving.

Wat hebben we gedaan?

Luchtkwaliteit en gezondheid

De gemeente werkt hiermee samen met andere overheden aan het behalen van de adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor luchtkwaliteit in 2030. We hebben daarom in 2021 de Visie op een gezondere leefomgeving IJmond en het IJmondiale programma Gezondheid en Luchtkwaliteit vastgesteld. In het programma staan maatregelen die de luchtkwaliteit in onze regio moeten verbeteren. Het programma richt zich allereerst op het beperken en voorkomen van vervuilende uitstoot van wegverkeer, scheepvaart en houtkachels. Het programma richt zich ook op bedrijven waarvoor de gemeente het bevoegd gezag is. Een apart hoofdstuk is gewijd aan Tata Steel. De provincie is het bevoegd gezag voor dit bedrijf. Samen met onze collega’s uit Beverwijk en Heemskerk willen we onze adviserende rol richting de provincie versterken. In 2022 starten we met de uitvoering van het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit. In 2022 is het aan de nieuwe raad om een besluit te nemen over de financiering van de volledige looptijd van het programma (2022-2025).

Activiteiten en ontwikkelingen bij Tata Steel

Bij de uitvoering van het wettelijk adviseurschap worden vergunningen van en voor Tata Steel bekeken. Dit doen we tijdens overleg met Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) en in de vorm van een advies of zienswijze. We letter hierbij op het effect dat een vergunning heeft op milieu en gezondheid. Bijvoorbeeld door stofuitstoot, Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), geur en geluid. Dit jaar is er onder andere advies gegeven over het Geurbesluit I & II met als doel op korte en lange termijn geurbelasting te verminderen.

Meer Waarde uit Afval

Velsen bevordert samen met HVC afvalscheiding via het uitvoeringsprogramma Meer Waarde Uit Afval. De landelijke scheidingsnorm is 75% afvalscheiding en maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Het landelijke doel voor 2025 is nog slechts 30 kilo per inwoner. Velsen had in 2021 ruim 220 kilo grof en fijn restafval per inwoner. We willen het alle bewoners in Velsen makkelijk maken om hun afval te scheiden. Daarom plaatsten we in oktober 2021 extra afvalcontainers voor plastic-afval en GFE afval (Groente, Fruit en Etensresten) bij alle hoogbouw in Zeewijk. Zo kunnen deze 1.400 huishoudens ook makkelijk hun afval scheiden. We noemen dat Meer Waarde uit Afval . De GFE containers worden in 2022 verder ingevoerd in Velsen.

Daarnaast is tijdens 2 raadsessies het recycle tarief besproken. Het recycle tarief moet inwoners stimuleren afval beter te scheiden. Hierover is nog geen besluit genomen.

Reinigen openbare ruimte

De gemeente Velsen en partners werken samen aan een schone wijk en organiseren regelmatig het opruimevenement Velsen geen bende in de wijk. Ook de Beestenbende leverde hieraan hun bijdrage. BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Ze helpen mee met het opruimen van zwerfvuil. Zo werken ze aan een betere wereld voor de dieren in hun eigen buurt en voor alles en iedereen die daar leeft. De Beestenbende was in 2021 met zo’n 200 kinderen voor het 7e jaar actief in Velsen.

Er zijn 2 extra containertuintjes geplaatst. Hiermee willen we voorkomen dat bewoners vuilnis naast de container zetten. Er zijn nu 4 containertuintjes in IJmuiden. In de IJsselstraat, Kennemerlaan en 2 in de Lorentzstraat.

De uitwisseling van informatie over dumpingen is in 2021 beter georganiseerd tussen handhaving en HVC.

Op het strand en in recreatiegebied Spaarnwoude zijn Beachbusters ingezet. Deze promotieteams maken recreanten op een leuke manier attent op hun zwerfafval. En stimuleert het gebruik van afvalzakjes. Deze zakjes kunnen bezoekers gratis pakken bij elke strandopgang. De Beachbusters kregen veel positieve reacties.

CatchFish heeft zijn buik vol van plastic soep

In april 2021 is het kunstwerk CatchFish voor een jaar op het strand geplaatst. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaarscollectief CAKtwo. Op het informatiebord bij CatchFish staat: CatchFish heeft zijn buik vol van plastic soep. Het kunstwerk maakt mensen bewust van de problemen rondom plastic soep. De buikholte van het kunstwerk kan gevuld worden met plastic flessen. Dat gebeurde onder andere tijdens de international coastal cleanup day. Het kunstwerk is ook onderdeel van het Pollution Art Festival.

Hier begint de zee

Door het aanbrengen van de 'Hier begint de zee-stoeptegels' maakt Rotary Velsen inwoners ervan bewust dat het belangrijk is om geen vuil op straat te gooien. Want ligt zwerfvuil op straat, dan is de kans groot dat het via putten uiteindelijk wegstroomt naar zee. Deze tegels zijn op steeds meer plekken in Velsen aangebracht.

Reguliere activiteiten

Verlening Milieuvergunning

In 2021 zijn er 8 vergunningen Milieu afgehandeld. Zo is een vergunning verleend voor het tanken van waterstof van een boot in de IJmondhaven via een truck. Het gaat hier om een bevoorradingsboot aangedreven op waterstof die van en naar de windmolenparken gaat varen.
Aan een bedrijf in de haven van IJmuiden is een vergunning verleend voor het innemen van ingezamelde scheepsafvalstoffen .

De Omgevingswet heeft grote gevolgen voor de manier waarop we een milieuvergunning beoordelen. Volgens de huidige wetgeving geven we een vergunning af voor de inrichting (het complex) waarin een activiteit plaatsvindt. Als de Omgevingswet ingaat, dan beoordelen we alleen nog de milieubelastende activiteit (bijvoorbeeld het smelten van ijzererts) voor het gebouw waar die activiteit plaatsvindt. We hebben in 2021 ons bedrijvenbestand doorgenomen, zodat we een goed beeld hebben welke activiteiten waar plaatsvinden. De benodigde aanpassingen in de milieuvergunningverlening die op basis van de Omgevingswet zijn voorbereid, gelden echter pas vanaf het ingaan van de Omgevingswet.

Ruimtelijke advisering

Elk ruimtelijk plan is van advies voorzien waaronder de Energiehaven. In deze adviezen geven we aan welke milieuaspecten van belang zijn voor de inpassing van het ruimtelijk plan in de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bodem waarop woningen gebouwd worden. Als de bodem vervuild is, kan een bodemsanering verplicht zijn.  

Geluid

Geluidsanering woningen
We startten een geluidsanering op voor woningen aan de Hagelingerweg in Santpoort en Van den Vondellaan in Driehuis. Deze woningen ondervinden een te hoge geluidsbelasting van wegverkeer. Om te voldoen aan wettelijke normen worden de gevels van de woningen geïsoleerd. De geluidsanering is naar verwachting in 2022 afgerond.
Voor de woningen aan de Zeeweg in IJmuiden is een geluid onderzoek uitgevoerd ter voorbereiding van een geluidsanering. Uit het geluid onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting op de gevels van de woningen te hoog is. Voor deze woningen is een subsidie aangevraagd bij het Rijk voor het uitvoeren van een geluidsanering.

Vliegverkeerslawaai Schiphol
De gemeente heeft via de Bestuurlijke regie Schiphol zienswijzen ingediend op het Luchthavenverkeerbesluit (LVB) en de ontwerpwijziging Luchthavenindelingbesluit Schiphol. Het nieuwe kabinet neemt deze zienswijzen in behandeling.

Bodem

De gemeente heeft het verplaatsen van grond voor civiele werken geregeld met de Nota bodembeheer en een Bodemkwaliteitskaart. Vanwege wettelijke verplichtingen is de Bodemkwaliteitskaart vernieuwd. Provinciaal onderzoek wees uit dat door het hele duingebied chemische stoffen zitten die door de mens zijn gemaakt. Deze stoffen noemen we Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Daarom is in de bodemkwaliteitskaart opgenomen dat altijd aanvullend onderzoek naar PFAS nodig is bij activiteiten in het duingebied, zoals zandverplaatsing of graafwerkzaamheden.
Als de Omgevingswet ingaat, wordt de gemeente het bevoegd gezag voor de bodem. Dat betekent dat ze een aantal taken krijgt die nu bij de provincie horen. In 2021 gaf het Rijk aan dat de gemeente extra kosten zelf moet betalen. Dat hebben we weten te voorkomen. Samen met de provincie, de regiogemeenten en de Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) hebben we de inhoudelijke gevolgen van de overdracht in beeld gebracht.

Stikstofproblematiek

We volgen de ontwikkelingen van de stikstofproblematiek op de voet en worden hierover geadviseerd bij ruimtelijke projecten. Zo is voor het project de Kustplaats aangegeven dat stikstof een probleem is voor de realisatie van het plan. Het project ligt in een beschermd natuurgebied. Hiervoor is nog geen oplossing binnen bestaande wettelijke kaders.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 14:07:13 met de export van 02/07/2023 14:36:09