Een goed functionerend bestuur.

Een goed functionerend bestuur.

Subdoelstelling 4.1.1:

Een goed functionerend bestuur.

Wat hebben we gedaan?

Coronacrisis prioriteit van het college

In 2020 en 2021 hield de coronacrisis de wereld zijn greep. Er is sprake van een langdurige crisis waar niemand het verloop van kan voorspellen. Dat bracht in 2021 ook voor het college van burgemeester en wethouders in Velsen nieuwe opgaven met zich mee: Hoe vertalen we landelijk opgelegde crisismaatregelen en regelingen op lokaal niveau? Wat kunnen we betekenen voor onze inwoners, verenigingen en ondernemers? Hoe brengen we hun zorgen over naar de regio en naar het Rijk? Maar ook: hoe gaan we door met onze gewone werkzaamheden en wat hebben we daarvoor nodig? In 2021 kwam daar nog als opgave bij dat onder sommige inwoners het draagvlak voor de maatregelen leek weg te ebben.

Op verschillende plekken in dit jaarverslag staat wat het college zoal heeft gedaan in 2021 om de crisis in goede banen te leiden en om inwoners te ondersteunen. Dat ging soms op een andere manier dan gebruikelijk. Gesprekken met de samenleving of werkbezoeken konden niet altijd fysiek, niet altijd met evenveel mensen of soms helemaal niet plaatsvinden. De collegeleden hebben daarom naar andere manieren gezocht om met  inwoners, ondernemers en verenigingen in contact te blijven.

Visie op Velsen 2050

In 2021 heeft de gemeenteraad de Visie op Velsen 2050 Duurzaam Verbonden vastgesteld. Nieuwe vraagstukken als de energietransitie en het bestrijden van polarisatie vragen om een antwoord. De visie richt zich daarom op het belang van ontmoeting en verbinding, brede maatschappelijke welvaart, digitalisering en duurzaamheid. Het actualiseren van de visie hebben we in samenspel met de samenleving gedaan, en binnen de kaders van de gemeenteraad. In de tussentijd zijn de relevante trends en ontwikkelingen en mogelijke toekomstscenario’s geanalyseerd. De uitkomst van de dialoog met de samenleving en de analyse vormden de bouwstenen voor de Visie op Velsen 2050.
Na het vaststellen is de Visie op Velsen als tentoonstelling begonnen aan een reis door de gemeente. De aftrap daarvan was met de gemeenteraad in het gemeentehuis. In december was de tentoonstelling coronaproof te bewonderen achter de ramen van het Polderhuis in Velserbroek. In 2022 krijgt deze tentoonstelling een vervolg.

Samenspel

In februari 2021 hebben we een digitale busreis georganiseerd langs 5 gemeenten (Capelle aan den IJssel, Doetinchem, Ede, Tilburg en Utrecht). Een aantal raadsleden, de wethouder participatie, vertegenwoordigers van de wijkplatforms en een aantal ambtenaren namen deel aan deze reis. Het doel van deze busreis was om de deelnemers te laten ervaren hoe andere gemeenten vormgeven aan hun wijkaanpak, zeggenschap en democratische vernieuwing. En hoe zij hun inwoners betrekken bij hun eigen wijk of buurt. Een van de zaken die positief opviel was Ede Doet van de gemeente Ede. Een platform voor bewonersinitiatieven in Ede. De inwoners van Ede ontvangen van de gemeente een voucher die men kan inzetten voor een bepaald bewonersinitiatief. In 2022/2023 onderzoeken hoe we bewonersinitiatieven nog beter financieel kunnen ondersteunen door het toekennen van een subsidie of door het organiseren van bijvoorbeeld een burgerbegroting of financiële waardering door buurtbewoners via vouchers.

Op 23 december 2021 heeft de gemeenteraad het Beleidskader Participatie Velsen 2022-2026 vastgesteld. In aansluiting op dit beleidskader stellen we in 2022 een nieuwe Participatieverordening op evenals een Handreiking Participatie. Deze Handreiking is gericht op zowel interne als externe initiatiefnemers.

Om de voortgang van de participatie te bewaken en de geleerde lessen inzichtelijk te maken stellen we jaarlijks een voortgangsrapportage op. De voortgangsrapportage bespreken we met de gemeenteraad.

Het Rijk heeft een wetsvoorstel in voorbereiding om inspraak uit te breiden naar participatie en uitdaagrecht de Wet versterking participatie op decentraal niveau. In samenwerking met de gemeenteraad hebben we in 2021 gewerkt aan de uitwerking van het Uitdaagrecht in Velsen (Right to Challenge). Een raadswerkgroep heeft eind 2021 een initiatiefraadsvoorstel Uitdaagrecht voorbereid.

Ook hebben we in 2021 aandacht besteed aan het wijkgericht werken en de wijkplatforms. Zo hebben we in gezamenlijkheid met de wijkplatforms gewerkt aan een Veranderagenda. Dit leverde een aantal verbeterpunten op. In 2022 gaan we deze verbeterpunten samen uitwerken tot concrete acties.

Reguliere activiteiten

Hier niet van toepassing.

Deze pagina is gebouwd op 02/16/2023 14:07:13 met de export van 02/07/2023 14:36:09